ceturtdiena, 2013. gada 10. oktobris

Senāko laiku ģeometrija


Ģeometrijas vēsture sākās 4000 gadu pirms mūsu ēras. Tās attīstība vienmēr ir bijusi saistīta ar citām nozarēm. Pirmie ģeometriskie zīmējumi sastopami uz traukiem, ieročiem un apgērba. Zināšanas ar vissenāko ģeometriju līdz mūsdienām saglabājušās Ēģiptes papirusos.



Rainda papiruss


Viens no galvenajiem avotiem ir Rainda papiruss, kurš tā nosaukts par godu savam pirmajam īpašniekam. Tas tika atrasts 1870.gadā. Tas ir 33 cm plats un 5.25 m garš. Tas satur 84 uzdevumus. Tagad viena šī papirusa daļa glabājas Londonā, Britu muzejā, bet otra - Ņujorkā. Otrs pazīstamākais papiruss ir Maskavas papiruss, kura nosaukums iegūts no tā atrašanās vietas. Ļoti svarīgi Ēģiptē bija ģeometrijas pielietošana celtniecībā, vajadzēja prast precīzi atrast laukumu dažādām figūrām un tilpumus.
Ēģiptieši mācēja konstruēt precīzu taisnleņķa trijstūri. Taisnā leņķa konstruēšanai Ēģiptieši izmantoja auklu ar tajā iesietiem 12 mezgliem. Ja malu attiecība bija 3:4:5, tad veidojās taisnleņķa trijstūris, tas bija vienīgais taisnleņķa trijstūris, ko pazina senajā Ēģiptē.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru